Przymierzam się do wymiany rozrządu. Autko ma 8 lat i przelatane 84tyś. Słychać go tylko tuż po odpaleniu przez 2-3 sekundy raz głośniej raz ciszej. Napisałem dzisiaj do autoryzowanych serwisów ASO na śląsku o kosztorys. Pierwszy serwis w Rybniku chce abym odstawił auto na noc by mogli posłuchać jego pracy rano. Jeżeli moje obawy by się potwierdziły to rozebrali by rozrząd celem zmierzenia łańcucha jak bardzo się rozciągnął i dopiero zdecydują o wymianie. Na moją prośbę sporządzili mi kosztorys opjewający na kwotę 3700zł. Drugi serwis z Rybnika sporządził mi kosztorys na kwotę 3500zł. Czekam jeszcze na kosztorys z Katowic.
W obu przypadkach użyty byłby zestaw naprawczy 03C198229C dodatkowo nowe uszczelki, śruby, oraz łańcuch pompy, napinacz łańcucha pompy, koło pompy. Na moje pytanie czy jest konieczna wymiana tych trzech ostatnich podzespołów oba serwisy stwierdziły, że tak wychodzi z VINu i by była gwarancja muszę wymienić te wszystkie elementy napędu pompy.
Wcześniej nigdzie nie doczytałem by ktoś z Was je wymieniał.
Słyszałem, że to zależy od nr silnika.
Serwis mówi, że tak wychodzi z VINu. Oni nie mają w programie podziału na nr silnika.
Czy ich wymiana jest konieczna? Czy serwis ma rację i pogodzić się z tymi kosztami?
Auto do tej pory było serwisowane w ASO i tam bym chciał dokonać wymiany.
Niezależny warsztat z Żor stwierdził, że mogą wymienić mi rozrząd na moich częściach, ale wtedy nie dają na to gwarancji.
Mój VIN TMBBJ61ZXB2030622
nr silnika CAX 652 937
W obu przypadkach użyty byłby zestaw naprawczy 03C198229C dodatkowo nowe uszczelki, śruby, oraz łańcuch pompy, napinacz łańcucha pompy, koło pompy. Na moje pytanie czy jest konieczna wymiana tych trzech ostatnich podzespołów oba serwisy stwierdziły, że tak wychodzi z VINu i by była gwarancja muszę wymienić te wszystkie elementy napędu pompy.
Wcześniej nigdzie nie doczytałem by ktoś z Was je wymieniał.
Słyszałem, że to zależy od nr silnika.
Serwis mówi, że tak wychodzi z VINu. Oni nie mają w programie podziału na nr silnika.
Czy ich wymiana jest konieczna? Czy serwis ma rację i pogodzić się z tymi kosztami?
Auto do tej pory było serwisowane w ASO i tam bym chciał dokonać wymiany.
Niezależny warsztat z Żor stwierdził, że mogą wymienić mi rozrząd na moich częściach, ale wtedy nie dają na to gwarancji.
Mój VIN TMBBJ61ZXB2030622
nr silnika CAX 652 937
Komentarz